BLI MED PÅ DEN NASJONALE DUGNADEN

Vi avlyser alle våre turer og aktiviteter frem til 1. mai. Hyttene er kun tilgjengelige ved nød.  

– Det er selvfølgelig tungt å avlyse, men det er det eneste rette. DNT vil bidra der vi kan i den nasjonale dugnaden for å begrense smitten og verne de svakeste. Vi gjør dette også for å skape forutsigbarhet både for turdeltagere, medlemmer og frivillige, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Solvang. 

Begrenset kvisting

Hytte – og rutetilbudet blir vesentlig redusert til over påske. DNT maner til solidaritet og ber om å ikke oppsøke hyttene, da de kun er til bruk i nødsituasjoner. 

– Dette får også følger for kvistingen av løyper i fjellet. Noen ruter er allerede kvistet, men resten lar vi være å kviste for å hindre trafikk og smittespredning. Kvist som blir tatt av vinden eller fjernet av dyr vil ikke bli kvistet på nytt. Vi ber om at ingen legger ut på langtur nå. Og skal du på tur er det viktigere enn noen gang å planlegge godt og ta fullt og helt ansvar for egen tur. Dette er ikke tiden for å pålegge redningstjenesten ytterligere belastning, sier Solvang.

Nå er det nærtur som gjelder!

Ta middagen med deg ut i hagen, skogen, parken eller stranden. Tenn bål, lag pinnebrød, bo en natt i hengekøye eller gå en sti du aldri tidligere har gått.   

Gå gjerne til et turmål med turpostkasse, men vent med å skrive deg inn i boka. Last heller ned vår digitale turpostkasse SjekkUT. Her kan du sjekke inn på turmål digitalt, hele døgnet. Appen er gratis. Du finner tusenvis av nærturer på UT.no.

– Nå er vi ekstra heldige som bor i et land som Norge. Vi har naturen rundt oss, og den er døgnåpen. Vi oppfordrer alle som er i stand til det å ta turen ut. Naturen roer ned kropp og hode, noe de aller fleste har godt av nå, sier Solvang. 


Krevende tider for DNT

Som frivillig organisasjon er det tøffe tider for DNT. Dersom du har meldt deg på en tur som er avlyst, og har mulighet til det, vil det bety mye for vårt fremtidige tilbud om du lar være å be om refusjon.

Alt DNT tjener går inn i potten med å opprettholde det unike hytte, rute - og aktivitetstilbudet over hele landet. Vi ber også om tålmodighet på besvarelse av hevendelser, vi har stor pågang og trenger litt mer tid enn normalt, men du skal få svar!   

– Det er spesielt tøft for hyttevertskapet vårt på alle våre betjente hytter. De har bestilt inn mat og varer for hele sesongen, forberedt innrykk og har gledet seg til å ta imot gjester i påsken. De har kort sesong og er selvstendig næringsdrivende, og for mange blir det usikre tider fremover, sier Dag Terje Solvang.

Din støtte betyr mye 

– For å sikre et godt tilbud når dette er over, trenger vi mer enn noen gang at alle som har glede av DNTs tilbud viderefører sitt medlemskap.  Til de som har et hjerte for naturen og som ikke er medlem utgjør deres medlemskap en stor forskjell og det bidrar til at vi kan overleve vår 152 år lange historie og fortsette med å tilrettelegge norsk natur for alle, sier Dag Terje Solvang. 

Bli medlem >>

Vi ber alle om å ikke benytte våre hytter nå. Hyttene er kun til bruk i et eventuelt nødstilfelle. Vi fraråder lengre turer i perioden fremover.

– Gitt den raske utviklingen av korona og myndighetenes råd om at vi alle må slutte opp om dugnaden for å begrense smitten, og unngå bruk av våre hytter nå. Vi har i tilegg avlyst planlagte turer, kurs og arrangementer i første omgang til og med 26, mars, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Solvang.   

Utsett hytteturen 

Myndighetene har oppfordret alle om å holde seg hjemme, og DNT ber alle respektere dette. Bruk av DNT sine hytter skal unngås nå, det er kun ved nødstilfelle at disse skal brukes.   

Betjente hytter, altså hytter med betjening og matservering holder stengt. Men av sikkerhetshensyn for de som enda ikke har komemt seg ned fra fjellet har de nå et selvbetjeningskvarter, altså uten ansatte, men med mulighet for å finne matlager. Ved enkelte betjente hytter som ikke har mulighet for selvbetjeningskvarter er det et minimum av bemanning for å ivareta sikkerheten for de som enda ikke har returnert hjem.     

Disse betjente hyttene er pålagt steng av kommunale smittevernmyndigheter og vil heller ikke ha selvbetjent kvarter:

 • Krækkja (vertskap tilstede dersom nød) 
 • Geiterygghytta (vertskap tilstede dersom nød)
 • Iungsdalshytta (vertskap tilstede dersom nød) 
 • Gjendesheim (vertskap tilstede dersom nød)
 • Sota Sæter (vertskap tilstede dersom nød) 
 • Haukeliseter fjellstue 
 • Mogen Turisthytte
 • Gaustatoppen Turisthytte 

Gå for nærturen  

 DNT ber alle om å følge helsemyndighetenes tiltak om å unngå fritidsreiser.  

- Vent med hytte til hytte- turer og utsett planlagte langturer. Dette er ikke tiden for å tillegge redningsmannskap og helsetjenesten potensielt ytterligere belastninger. Ta heller en luftetur der du bor, men unngå steder med mye folk. Frisk luft, dagslys og bevegelse gjør godt, spesielt når dagene er snudd opp ned for oss alle, sier Solvang.   

Avbestilling av planlagte turer og aktiviteter
Det er mange som har fått sine planlagte turer avlyst. Våre 57 foreninger jobber på spreng for å informere alle som skulle delta, og skaffe seg en oversikt over situasjonen. Vi ber om tålmodighet i forhold til spørsmål om refusjon, da dette er en svært krevende og ekstraordinær situasjon for en frivillig organisasjon. Vi lover at alle skal få avklaring, men det vil ta noe tid. 

For presse:   

For ytterligere informasjon, kontakt DNTs pressetelefon på 48 45 05 26.   

DNT are closing cabins and urge you to postpone long hikes in the mountains 

Due to the korona situation (COVID-19) and advice from Norwegian authorities, the Norwegian Trekking Association (DNT) is closing down its staffed cabins. All of DNT’s member associations are also canceling all events and guided tours until 26th March. 

Further actions are consecutively assessed, and based on information, advice and guidelines issued by the NIPH (Norwegian Institute of Public Health). 

Read more here: https://www.fhi.no/en/  

Postpone your cabin trip  

The self-service and no-service cabins are to be used only in emergency-situations. We urge poeple to please return to there homes,  and leave the mountains. 

Staffed cabins (cabins with service and food service), will only be open as self-service quarters without employees present, but with the possibility of finding food storage. 

Staffed cabins that do not have the possibility to offer self-service quarters will have a minimum number of staff present to ensure safety for those currently in transit between cabins. As weather conditions can be challenging and change fast in the mountains, we will ensure that the DNT cabins continue to serve as safe havens for those in need of shelter. 

These cabins are closed and do not have a self-service quarter:

 • Mogen Turisthytte
 • Gaustatoppen Turisthytte 
 • Krækkja
 • Geiterygghytta
 • Iungsdalshytta
 • Haukeliseter fjellstue
 • Gjendesheim
 • Sota Sæter

Go on local hikes 

Despite the fact that self-service and no-service cabins will still be accessible, DNT strongly encourages everyone to follow the advice and guidelines from our health authorities and avoid leisure travel. 

Postpone your cabin-to-cabin trip as well as any scheduled long trips. This is not the time to add on to the burdens of local rescue teams and health services. Instead, if you are located in Norway, go for a walk where you live. Walking around in fresh air and daylight will do you well.   

_____________

Tekst av Mari Stephansen / DNT sentralt

Foto: Helle Hovden

Skrevet av Therese Heramb 16. mars 2020