Helgetur til Gammelsetra i Linndalen

Morgenstemning på Gammelsetra
Morgenstemning på Gammelsetra Foto: Gitte Bertelsen

Fredag kveld kom 5 damer og 3 hunder til idyliske Gammelsetra i Dovre/Sunndalsfjellet. Vi hadde tatt en spisestop i Oppdal og bar også tunge sekker med mye god mat med oss de 20 minutter fra bommen og ind til setra. 

Foto: Helle Hovden

Vi innlosjerte 2 damer og 3 hunder i Eldhuset, mens resten bodde i små soverom i det gamle fjøs til høgre på øverste bilde. Her var også kjøkken og spisebord. Lavt, mørkt og med masse atmosfære. Setra er langtidsutleid til KNT og ildsjeler steller godt med stedet.  

Foto: Helle Hovden

Lørdag var det fint vær og målet var fjellet mellom Linndalen og riksvei 70. Fin sti fra hytta og 350 m rett opp til Svarthaugvatnet. Her møtte vi snøen og en voldsom fin utsikt.

Foto: Gitte Bertelsen
Hytte ved Svarthaugvatnet
Hytte ved Svarthaugvatnet Foto: Helle Hovden
Svarthaugen
Svarthaugen Foto: Aina Rolstad

Vi forlot tidlig stien som går over fjellet, for hellere å gå inn over fjellet; først til Svarthaugen, der vi tok en matstopp.

Foto: Gitte Bertelsen

I hele Linndalen finnes det ikke mobilkontakt, men på en liten del av fjellet var det kontakt med omverdenen.

Foto: Aina Rolstad

Videre gikk turen forbi Piptjønna og på Skarven, 1317 moh. Snødybden økte etterhvert som vi kom høyere opp og terrenget gjorde det spennende å finne beste trase. 

Foto: Aina Rolstad

På hele turen storkoste vi oss i fint vær, fint terreng og over fine fjellformasjoner. Planen om å gå videre til Oppdalshøa droppet vi fordi snøen gjorde det litt tungt å gå så tiden gikk.

Turleder Helle setter kursen for sikker nedstigning
Turleder Helle setter kursen for sikker nedstigning Foto: Gitte Bertelsen

Vi satte kurset mot Linndalen igjen og stilte mot å komme ned til Bjerkeroa der det skal være minst bratt å passere de siste 300 høydemetere. 

Foto: Helle Hovden

Siste matstop ble ved et vann nedenfor Hamningen. Her fant vi både le og sol i fjellveggen.

Foto: Helle Hovden

I starten av nedstigningen var uheldet ute og Aina sklei og fikk en alvorlig overtråkk. Vi innså fort at det ikke ville være mulig å komme seg ned ved egen hjelp. Etter god førstehjelp fra Arnhild, humpet Aina seg ned til en plass der fjeldet tok av for vinden. Uten mobilkontakt i området delte gruppen seg i to. Turleder Helle og Tove gikk så fort det var mulig ned til Gammelsetra. Tove gikk videre til bilen og kjørte til område med mobildekning for å tilkalle hjelp, mens Helle samlet våre hodelykter med fra hytta og jogga tilbake i dalen og kløv opp til resten av gruppen. Mørket hadde seget innpå, men med hunder som bjeffa høylytt mot henne fant hun greit tilbake. 

Foto: Gitte Bertelsen

Utsikten fra skadestedet var upåklagelig, utstyret som alle hadde med gjorde at både Aina og resten av gruppen holdt seg gode og varme. 5 timers venting på hjelp gikk med studia av an fantastisk stjernehimmel og etterhvert følge lysaktiviteten i dalen da hjelpekorpset kom. Først med biler og ATV, dernest med hodelykt som vi kunne følge opp gjennom fjellsiden. De innså rask at det ikke ville være mullig å bære ned på båre, men bare frem til enflate der helikopteret kunne lande. 

Vi overlod nå ansvaret til Røde kors, slo på hodelyktene og gikk ned til dalbunner der vi fikk skyss de 3 km til hytta. Kl. 00.30 var det godt med Toves varme elggryte og et glass rødvin, etter at vi hadde sett helikopteret ta Aina med til legesjekk.  

Hjelpen kom ovenfra
Hjelpen kom ovenfra Foto: Aina Rolstad

Ennå en gang fikk DNTG erfare hvor viktig det er med godt utstyr i sekken og kompetanse til å ta riktige avgjørelser. 

Søndag sov vi lenge, spiste rest av elggryte til frokost og kaffe med sjokoladekake til lunsj. Vasken var unnagjort og vi takket for oss. 

Takk til alle for en flott tur og god bedring til Aina som vi fikk kontakt med da det igjen ble dekning. Vi håper ikke det blir noen komplikasjoner, selv om joggeturene blir innstillt en periode. 

Ref. Gitte Bertelsen

PS. Til oppdatering så viste det seg å være brudd over ankelkul. 

Skrevet av Gitte Bertelsen 15. oktober 2017