Topp Opptur i strålende vær

Gruppebilde etter at turfølget kom ned fra Grønseterhø. 8. klassinger fra Lesja skole, Lesjaskog skole, Dovre ungdomsskole og Otta ungdomsskole. En fin gjeng å ha med på tur - i fint sommervær.
Gruppebilde etter at turfølget kom ned fra Grønseterhø. 8. klassinger fra Lesja skole, Lesjaskog skole, Dovre ungdomsskole og Otta ungdomsskole. En fin gjeng å ha med på tur - i fint sommervær. Foto: Maria Kampesæter Kleiven

Årets Opptur for 8. klassingene i Nord-Gudbrandsdalen gikk til Grønseterhø (1417 moh).

Turdagen bød på godværet vi har sett mye av de siste par ukene, og vi hadde sol og skyfri himmel hele dagen. Selv om en litt kald vind krevde jakker og gensere da vi hadde matpause på toppen.

I år var det 8. klassinger fra skolene Lesja, Lesjaskog, Dovre og Otta som takket ja til Opptur-invitasjonen. Turfølget talte nesten 100 personer med lærere og turledere Maria Kampesæter Kleiven, Marie Fasteraune og May Britt Josten fra DNT Gudbrandsdalen.

Anmarsjen fra Turrhaugen til Grønsetrene gikk etter grusvei, så fulgte vi sti et godt stykke, før siste etappe til topps gikk i lettgått terreng med steinur og mose. Vi var heldige og fikk se noen ryper på turen.

På toppen av høa hadde vi god utsikt, og kunne se fem nasjonalparker; Dovrefjell-Sunndalsfjella, som starter ved Grønseterhø, Dovre, Rondane, Reinheimen og Jotunheimen.

Vi kunne også se flere kjente fjelltopper, blant annet de høyeste toppene i flere av kommunene; Snøhetta, Svånåtind, og Galdhøpiggen. Vi skimtet også noen av toppene i Rondane.

Turen ned fra høa gikk radig, og vi takket for turen før vi nådde grusvegen, og elevene gikk i sitt eget tempo tilbake til Turrhaugen.

Vi i DNT Gudbrandsdalen og Regionrådet i Nord-Gudbrandsdal vil takke for en fin tur sammen med en flott gjeng ungdommer.

Lang, lang rekke på tur opp Grønseterhøe.
Lang, lang rekke på tur opp Grønseterhøe. Foto: Maria Kampesæter Kleiven
OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.- OPPTUR arrangeres for 13. gang i 2018. - Over 34.000 ungdommer deltok på OPPTUR i 2017, over halvparten av landets 8. klassinger. - Det var 117 OPPTUR-arrangementer over hele landet i fjor. - Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet. - De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem. - Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet. Deltakelse på OPPTUR er gratis for skolene. DNT Gudbrandsdalen arrangerer Opptur i samarbeid med Regionrådet i Nord-Gudbrandsdalen, og betaler busstransporten for skolene. DNT Gudbrandsdalen hadde med 8. klassinger fra Midt-Gudbrandsdalen med på tur først i mai.

Skrevet av Therese Heramb 6. juni 2018