Hornsjøhøe og Raudhammerbue

Samlet turfølge på toppen av Hornsjøhøe (1567 moh).
Samlet turfølge på toppen av Hornsjøhøe (1567 moh). Foto: Maria Kampesæter Kleiven

Lørdag 16. juni gikk turen til Hornsjøhøe og Raudhammerbue i Haverdalen. Vi var totalt 14 personer og to hunder på turen. Alderspennet strakk seg fra fire til 75 år i turfølget. 

Fra parkeringen ved Hellberget gikk turen opp langs bekkefaret og opp Hornsjøhøe. Her sørget yngstemann Jonas (4) i turfølget for det medbrakte piratflagget ble plantet på varden. Mulig det var første pirat på tokt i området? 

Været var ypperlig turvær – sol som varmet, men noe overskyet og vind som utgjorde en grei gå-temperatur. Fra Hornsjøhøe gikk turen videre til Raudhammerbue, her fortalte turleder om historien til den spesielle bua. 

Her er historien beskrevet i korte trekk; Under reinsjakt i 1901 kom Johan Øverlien (1876-1947) over rester etter et uttak, da han fant mineborr med stålspiss og en hestesko merket med 1792, og to tonn med krommalm. Dette var starten på «Dovre Gruber», som han startet vel 16 år senere. Han bygget da denne spesielle bua, samt murte opp en stall til de seks hestene de hadde med. I løpet av få års drift fraktet de ut 84 tonn med krommalm. Etterspørselen var stor under 1. verdenskrig, men i fredstiden ble etterspørselen mindre. Krommalmen ble fraktet ned til Skogsetrene, og fraktet videre med tog fra Brennhaug stasjon. Bua brant i 1929, men etter Øverlien hadde kommet tilbake etter å ha prøvd seg som gullvasker i Alaska, bygget han den opp igjen i 1937. Bua er i dag eid av Dovre fjellstyre. Det er mye som minner om tidligere liv og levnad her, det er blant annet mange utskårne klebersteiner etter Øverlien. 

I dag går det T-merket sti fra Grimsdalen/Haverdalen, forbi bua, over Sletthøe og til Høvringen. Det er også råk fra Skogsetrene til Sletthøe. Fra Hornsjøhøe og Raudhammerbue er det god utsikt inn i Rondane, samt Dovrefjell, Jotunheimen og Reinheimen. 

Etter en lang og god lunsjpause, kun avbrutt av en svært beskjeden haglskur, tok vi fatt på turen tilbake til parkeringen. En fin tur i oppholdsvær, i lett turterreng og et behagelig tempo. 

Turleder Maria K. Kleiven og Herje takker for en trivelig tur. 

Flott utsikt fra toppen og på tur ned til Raudhammerbua.
Flott utsikt fra toppen og på tur ned til Raudhammerbua. Foto: Maria Kampesæter Kleiven
Raudhammerbua ligger spesielt til i terrenget, og har en spesiell historie.
Raudhammerbua ligger spesielt til i terrenget, og har en spesiell historie. Foto: Maria Kampesæter Kleiven
Jonas (4) sørget for å sette flagg på strategiske utkikkspunkt underveis på turen.
Jonas (4) sørget for å sette flagg på strategiske utkikkspunkt underveis på turen. Foto: Maria Kampesæter Kleiven

Skrevet av Therese Heramb 16. juni 2018