Kristinvandring 25. juni

Selsvollene.
Selsvollene. Foto: Per Gunnar Hagelien

I samarbeid med DNT Gudbrandsdalen gjennomførte Pilegrimssenter Dale-Gudbrand en vandring på pilegrimsleden fra Sel kirke til Jørundgard. Tema var naturlig nok Kristin Lavransdatter.

Til å fortelle underveis var senterleder på Pilegrimssenter Dovrefjell Hans-Jacob Dahl hentet inn. 14 deltagere og 2 bikkjer møtte opp og fikk høre Kristins historie gjennom syv fortellinger. Turen startet ved Sel kirke på Selsverket med en kort orientering om DNT og pilegrimsleden før Hans-Jacob Dahl introduserte Sigrid Undseth og Kristin Lavransdatter. Så begynte vandringen ut på Pilegrimsleden over Selsvollene mot Jørundgard. Her går leden langs Lågen som svinger seg sakte i motsatt vei, sakte på sin vei mot Mjøsa. Rammen var fantastisk med været og fargene.

Gjennom syv kulturstopp på veien tok Hans-Jacob Dahl oss med gjennom Kristins sin kjærlighet til menneske, til Gud og hennes pilegrimsvandringer til Nidaros. Her fikk vi høre om oppbruddene til Kristin, om kjærligheten til Erlend om dramaene rundt Simon Darre og frillen til Erlen, pesten og ikke minst om hennes far Lavrans. Vi fikk med dette et innblikk i Kransen, Husfrue og Korset – trilogien om Kristin. Vandringen ble avsluttet i kapellet på Jørundgard og Hans-Jacob fortalte om Kristin sine tanker på dødsleie da pesten hadde rammet henne.

Takk til Øystein Ulen og Jørundgard for lånet av kapellet. Takk til medvandrere og Hans-Jacob Dahl.

Per Gunnar Hagelien
Turleder og koordinator
Pilegrimssenter Dale-Gudbrand

Skrevet av Therese Heramb 25. juni 2018