Langhelg til Vassfaret

En blid gjeng på helgetur til Vassfaret.
En blid gjeng på helgetur til Vassfaret. Foto: Aina Rolstad

Bjørnehi, kulturhistorie og bålkos. En innholdsrik langhelg på vandring i Vassfaret. 

Torsdag ettermiddag parkerte 9 forventningsfulle damer fra DNT Gudbrandsdalen på Søbekksetra.

Vi hadde tillatelse fra en hyggelig grunneier så vi satte opp telta i et lunt hjørne på jordet. Samme grunneier ga oss i tillegg en sekk med ved så bålkosen var sikra.

Foto: Gitte Bertelsen

Det er godt å strekke litt på beina etter en lang biltur så vi gikk en tur på Mathaugen før vi tente bålet og i fellesskap laget middag. Marinert Salmalaks, mandelpotet, søtpotet, vårløk og epler sto på menyen. Et glass med god rødvin hører med til så god mat. Det ble en trivelig kveld ved bålet.

Foto: Helle Hovden

Fredag morgen var det også mildt og godt vær men skodda fulgte oss hele denne dagen. Vi stoppa ved Fjellvatnet og tok matpause der.

Vi stoppa ved Fjellvatnet og tok matpause der.
Vi stoppa ved Fjellvatnet og tok matpause der. Foto: Helle Hovden

Ferden gikk videre over Slafjellet til Slasetra der vi tok en liten pause til. Vi gikk ned skogen til Strøen og Fønhuskoia der vi skulle overnatte. Vi var de eneste på hytta såpass tidlig på ettermiddagen så mange av damene tok et raskt nakenbad i Strøen. Middagsmenyen var nå Real Turmat, det smaker alltid godt etter en dag i fjellet. Fønhuskoia er lys og trivelig med store vinduer og fantastisk utsikt mot Strøen.

Fønhuskoia er lys og trivelig med store vinduer og fantastisk utsikt mot Strøen.
Fønhuskoia er lys og trivelig med store vinduer og fantastisk utsikt mot Strøen. Foto: Aina Rolstad

Lørdag gikk turen gjennom indrefileten i Vassfaret. Vi fulgte Strøselva ned til Suluvatnet. Her er det en fin bålplass så vi koste med en lang matpause her.

Foto: Gitte Bertelsen

Vinden suste i trærne og vi passerte Dreparhølen, Øvre Grunntjern og gikk ned til den gamle mølla som folkene på Vassfarplassen bygde i sin tid. Her kom de fra mange gårder og plasser og fikk malt kornet sitt.

Foto: Aina Rolstad

Det går sti forbi nedre Grunntjern til Nevlingen. Vi gikk opp til Vassfarplassen, der holdt elgjegere på å slakte. Vi fikk lov til å slå oss ned og nyte en kopp kaffe og utsikten over Nevlingen og fjella bakenfor. Det var 12 plasser i Vassfaret og Vassfarplassen eller Mikkelsplassen som den ble kalt var den største gården. Her var det også en skolestue før i tiden. Det kom en lærer hit i tre uker hvert år, dette var skolegangen barna fikk på 1800-tallet.

Foto: Helle Hovden

Vi gikk ned til Nevlingen, sti i vakkert landskap ved vannet. Lørdag overnattet vi på idylliske og historiske Skrukkefyllhaugen.

Foto: Helle Hovden

Det var på Skrukkefyllhaugen at Berte Skrukkefyllhaugen ble født og bodde i store deler av sitt liv. Hun var en intelligent, talefør og arbeidsom dame som aldri blir glemt i Vassfaret og Hedalen. Turleder har lest boka om Berte Skrukkefyllhaugen og den gjorde et dypt inntrykk. For et slit og de levde i stor fattigdom men samtidig hadde hun en stor livsglede og styrke. Så det var med stor respekt  turfølget trådte inn på grunnen på Skrukkefyllhaugen. Husa var nedbrent og jordlappene gjenngrodd men er nå ryddet og husa gjenreist på de gamle hustuftene. Her var det godt å være. Det ble tid til nok et bad i Skrukkefylla før vi samlet oss til middag ved kjøkkenbordet under den gamle parafinlampa. På veggen hang det fotografi av Berte Skrukkefyllhaugen. Hun ble født i 1854 og døde i 1950.

Foto: Gitte Bertelsen

Søndag gikk vi Bertastien til Bjørke. Der står de opprinnelige husa. Vi tok en liten vannstopp der før vi begynte å gå oppover lia mot Hansesprang.

Et lite stykke ovenfor Bjørke er det et gammelt bjørnehi.
Et lite stykke ovenfor Bjørke er det et gammelt bjørnehi. Foto: Tove Maurstad Dahlen

På Hansesprang tok vi en liten rast. Her sier historien at en ved nevn Hans falt utfor juvet i nattemørket, derav navnet. I 1943 skjedde det også en tragedie her da budeia Anna Bragerhaug ble stanget ihjel av storoksen.

Foto: Aina Rolstad

Nå hadde vi gjort der verste av dagens høydemetere og gikk videre opp til Storausttjønn. Her fant vi ly for vinden ved et båtnaust og tok en kafferast. Sola hadde vist seg fram i morgentimene men nå begynte skodda å sige på igjen. Passerte Småvatna, Trevasskolla, Trevatna og Busuvatnet. Snart var vi framme ved Søbekkseter og en flott langhelg var over. Vi kommer gjerne tilbake til Vassfaret, der villmarka suser.

Takk til dere spreke og positive damer som ville være med oss på tur, hilsen Helle og Izzi.

Foto: Helle Hovden

Skrevet av Maria Kampesæter Kleiven 16. oktober 2018