Opptur til Raudberget

Bekk og motbakker var ingen hindring.
Bekk og motbakker var ingen hindring. Foto: Maria Kampesæter Kleiven

Onsdag 5. juni arrangerte DNT Gudbrandsdalen Opptur for 8. klasse i Nord-Gudbrandsdalen og Midt-Gudbrandsdal. For elevene i Lesja og Dovre gikk turen til Raudberget (985 moh).

Turen startet ved Lesjaskog skole, og etter trygg kryssing av veg og jernbane, fulgte vi den godt merkede stien gjennom lun furuskog. Stien fortsetter oppover i et spennende terreng med berg og bjørkeskog. 

Elevene var fra Dovre ungdomsskole, Lesja skule og Lesjaskog skule. Mange kjenner hverandre gjennom for eksempel fotball, men det virket som det ble stiftet flere nye vennskap med naboene på turen. 

Like før tregrensa må en bekk forseres og en litt bratt skråning byr på ekstra utfordring, men det tok ungdommene på strak arm. Og det er moro med litt veksling i terrenget! 

I skogen er det lunt, men ovenfor tregrensa var det stri vind. På toppen ventet vi til alle kom frem, tok en kjapp rast og et bilde, før vi tok oss ned i skogen igjen. Det var lunere å ta lunsjen i bjørkeskogen. 

Raudberget

Raudberget har noen spennende steinformasjoner. Det er et olivinberg som er bygget opp av bergarten peridotitt, men det er bergarten serpentinitt som gir fargen. Serpentinitt er egentlig grønn, men får et tynt rustlag/oksidasjonslag på cirka én cm. Raudbergene er sjeldne å se på jordoverflaten. (Kilde)

Værmeldinga meldte sol og noe overskyet, men selv om det kom noe mer regn enn forventet, var det god temperatur å gå i. Samtlige hadde nok bløte sokker og sko etter turen, men humøret var på topp. 

Takk for en fin og trivelig tur!

Turledere Marie Fasteraune og Maria Kampesæter Kleiven

Oppturene i Nord-Gudbrandsdalen arrangeres i samarbeid med Regionrådet i Nord-Gudbrandsdalen. 


Utsikt over Lesjaskogsvatnet.
Utsikt over Lesjaskogsvatnet.

OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.- OPPTUR arrangeres for 14. gang i 2019.

  • Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet.
  • De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem.
  • Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet. Deltakelse på OPPTUR er gratis for skolene.
  • DNT Gudbrandsdalen arrangerer Opptur i samarbeid med Regionrådet i Nord-Gudbrandsdalen, og betaler busstransporten for skolene. 
Til topps!
Til topps!