OPPTUR midt-dalen 2019

Nærmere 200 herlige ungdommer med lærere og frivillige fra DNT Gudbrandsdalen på tur under årets OPPTUR.
Nærmere 200 herlige ungdommer med lærere og frivillige fra DNT Gudbrandsdalen på tur under årets OPPTUR. Foto: Therese Hvattum Heramb

Sør-Fron, Ringebu og Vinstra ungdomsskole møtte opp til tidenes mest folksomme OPPTUR i midt-Gudbrandsdalen onsdag 5. juni. Nærmere totalt 400 elever, lærer og frivillige fra DNT Gudbrandsdalen stilte opp til årets nasjonale turdag, og disse tre skolene sør i området til foreningen utgjorde nærmere halvparten av antallet.

Nasjonal turdag

OPPTUR er en nasjonal turdag der 8.-klassinger over hele landet blir invitert til en dag med friluftsliv, fysisk aktivitet og naturopplevelser. Midt-dalen gikk ankom i busser til Harpefoss og gikk opp til Skutelen, som er et flott utkikkspunkt. Selv om været ikke var helt på vår side denne dagen, fikk vi likevel se et mektig skue utover dalen. 

OPPTUR er en del av DNTs skolesatsing. DNTs lokale medlemsforening, DNT Gudbrandsdalen, i er arrangør i Gudbrandsdalen, og dagens mål for de ulike skolene er å gå til en topp eller et utsiktspunkt. Hver skole går en tur i underkant av ti kilometer. Noen joggesko og collegegensere fikk seg noen dusjer fra både åpen himmel og våte stier, men humøret var på topp hele veien.

Prøvesmak på friluftslivet

Gjennom et samarbeid mellom de lokale turistforeningene og skolen får elevene denne dagen en prøvesmak på friluftsliv, uavhengig av tidligere erfaring med fysisk aktivitet. Målet er å få flere ungdommer til å oppleve gleden ved friluftslivet, gjøre turmulighetene i nærmiljøet bedre kjent og skape en morsom dag med fysisk aktivitet for alle.

Flott tur til Skutelen og Skar

Videre gikk turen videre til Skar, og DNT Gudbrandsdalens Skardbua. Her ble det tid til en liten matbit og pause. Til og med et fellesbilde fikk vi til!

Fra Skar gikk Vinstra-elevene og lærerne deres ned til Vinstra, mens Ringebu- og Sør-Fron-elevene og lærerne gikk ned igjen til Harpefoss. 


Turglede

Vi seks turlederne fra DNT Gudbrandsdalen takket for oss og var enige om at dette var en fin tur, og ekstra artig var det at vi hadde så rekordmange elever med på tur! Vi håper dette har inspirert til mer turglede og friluftsliv til den yngre garden i fremtiden også.    Kjappe fakta om OPPTUR:- OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.- OPPTUR arrangeres for 14. gang i 2019. - Over 34.000 ungdommer deltok på OPPTUR i 2018, over halvparten av landets 8. klassinger.- Det var 120 OPPTUR-arrangementer over hele landet i fjor.- Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet.- De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem.- Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet.- Deltakelse på OPPTUR er gratis for skolene.

    Skrevet av Therese Heramb 6. juni 2019