Høsttur over martnasråket

Flotte høstfarger og nysnø.
Flotte høstfarger og nysnø. Foto: May Britt Josten

Martnasråket er en sti som går fra Øverbygda i Heidal og innunder Ranglarkampen og ned mot Veggemssetrene. Det er et gammelt råk som ble brukt av folk i Heidal når der skulle over til Otta på martna.

Søndag 27. september var vi 26 mennesker og en hund som gikk den fine turen over Martnasråket, fra Sæter i Heidal til Thosetrene på Ottasiden av fjellet. De fleste tok buss fra Otta (med ansiktsmasker og smittevern godt i vare tatt), men vi hadde også med oss noen som møtte oss ved Sæter. Det var ikke oppløftende vær da vi reiste fra Otta, men heldigvis ga regnet seg mens vi kjørte oppover til Heidal. Til tross for en del vind i uka før så var det heldigvis masse fine høstfarger igjen i fjellet, og snøen som kom lørdag gjorde det hele egentlig bare enda finere.

Vi hadde tenkt å ta pause innunder Ranglarkampen, på det høyeste punktet på stien, men med tåke og snø i terrenget bestemte vi oss for å gå ned til Båtstadsetra og pause der. Egentlig veldig fin utsikt fra høyeste punktet, både inn i Rondane og Jotunheimen, så dumt at været ikke letta såpass at vi kunne sett oss litt mer rundt.

Etter en god matpause nede ved Båtstadsetra fortsatte vi ned rundt kvea og inn ved Flåttsetra og mot Veggemslykkjesetra. Herfra var vi ikke så langt unna turens mål, Thosetrene. Noen tok turen videre fra Thosetrene og gikk ned til Otta selv, mens de som ville hadde busskyss nedover og videre tilbake til Heidal.

Til tross for litt en litt grå start på dagen og tåke, ble det en veldig hyggelig tur med mange flotte folk. Takk for god busskyss Otta minibusservice, takk for samarbeidet med turen til Sel kommune og Otta Handels- og næringsforening og takk til mine tre medguider på turen.  Og ikke minst, tusen takk for en super tur til dere alle sammen.

På vei til Thosetrene.
På vei til Thosetrene. Foto: May Britt Josten
Tåke på turens høyeste punk.
Tåke på turens høyeste punk. Foto: Tove Myhren
Foto: May Britt Josten
Pust i bakken vewd Båtstadseter og blid turleder.
Pust i bakken vewd Båtstadseter og blid turleder. Foto: Tove Myhren
Foto: Tove Myhren
Foto: May Britt Josten
Otta, Sel, Martnasråket
Otta, Sel, Martnasråket Foto: May Britt Josten
Foto: May Britt Josten
Bussturen fra Otta med korrekt "tilbehør" til turtøyet.
Bussturen fra Otta med korrekt "tilbehør" til turtøyet. Foto: May Britt Josten

Skrevet av Maria Kampesæter Kleiven 28. september 2020