Formolien - Den gamle setervegen til Høvringen

Formolien - Den gamle setervegen til Høvringen.
Formolien - Den gamle setervegen til Høvringen. Foto: Richard Høiberg

Før Selsvollene ble dyrket, var det veldig lite innmark i dalbunnen. Folket var avhengig av å benytte beitet i fjellet og det var stor aktivitet på setrene. Fra gammelt av, gikk folket som skulle til fjells opp Formolien. Her gikk de med alle husdyrene opp på fjellet. Det er ikke mange år siden de siste sauene ble drevet opp på fjellet her.

Nå blir den brukt som tursti. Det er en fin nærtur, som de aller fleste går greit. Det tar omkring en time opp og tilsvarende ned. Legg inn litt tid til pauser.

Start er ved E6, like nord for Formo gard. Der er det et skilt og plass til to biler. Eventuelt er det mulig å gå fra den gamle sagen ved E6, rett sør for Formo. Det er såvidt over 8 km fra E6 krysset ved Otta til Fomo.

Stien er tørr og fin og gå på. Utsikten er flott og det er en tur som absolutt kan anbefales. Det er også populært å sykle stien, men dette krever gode ferdigheter.

Om sommeren kan en fortsette videre til Putten Seter, der det er kafé. De sprekeste kan også gå helt opp på Formokampen.

På toppen er det en kasse med gjestebok som en kan skrive seg inn i.

I begynnelsen av sesongen, kan det ligge litt is i stigen på den øverste delen. Derfor kan det være lurt å ha med brodder eller vandrestaver.

Foto: ge.no

Skrevet av Therese Heramb 6. april 2020